Valtio Expo 2024 – Julkipilvi ja vastuu huomisesta

Artikkeli • 2 min read

Lähestymme vääjäämättä kesää ja on ollut ilo nähdä muuttolintujen palaavan Suomeen ja rakentavan taas pesiään uutta lämpöaaltoa odottaen. Kuten joka kevät - tulee myös valtionhallinnon verkostoitumistapahtumista tärkein, Valtio Expo! Jälleen kerran lukuisat edustajat valtionhallinnosta ja laajasta kumppanikentästä, pääsevät tapaamaan ja vaihtamaan kuulumisia, ideoita ja visioita tulevaisuuden Suomesta.

Viime vuonna Valtio Expon teemana oli "Kestävä ja kannatteleva valtionhallinto". Monen puheenvuoron aiheet pyörivätkin kestävien hankintojen sekä tulevaisuuteen peilaavien ratkaisujen ympärillä. Meillä julkipilvipalvelutoimittajana on tosiaan pitänyt kiirettä, erityisesti siitä syystä, että epävarmuus julkipilvipalveluiden käytettävyydestä oli linjaamatta. Kun lopulta saimme syksyllä käsiimme Valtiovarainministeriön pilvipalvelulinjaukset, odotimme erityisen kovasti sitä, millaisen murroksen linjaukset saisivat aikaan - olihan kyseessä “cloud first”.

Tänä vuonna olemme jälleen tärkeiden asioiden äärellä, koska tilaisuuden teemana on tällä kertaa “Vastuu huomisesta – uudistuva ja vaikuttava julkishallinto”. Olemme saaneet lukea merkittävistä panostuksista julkipilviympäristöihin pilvialustajättien toimesta, EU:n hankkeista kestävän tulevaisuuden ratkaisuihin ja kansallisella tasolla monipilviympäristöjen, digitaalisen varautumisen ja kansainvälisen yhteistyön merkityksen kasvamisesta (esim. täällä ja täällä).

Mitä kansainvälinen kehitys ja vaikkapa EU-tasoinen yhteistyö merkitsee? Julkisyhteisöille asetetut kustannussäästötavoitteet, tiedon saavutettavuus, kansalaisten palveleminen ja vaatimukset maksetuille veroeuroille tulevat varmasti pysymään prioriteettilistojen yläpäässä. Me Nordcloudilla näemme julkipilven osana ratkaisuja kaikkiin edellä mainittuihin vaatimuksiin. Fyysisten konesalien haavoittuvuudet voidaan ratkoa hajauttamalla tieto ja siihen liittyvät palvelut julkipilveen. Sovelluskehitys ja palveluiden pystyttäminen nopeutuvat, kun toteutus on tehty julkipilvessä. Tässä muutamia esimerkkejä. Jatkakaamme lisää Valtio Expossa ständillämme numero 17.

Tervetuloa myös kuuntelemaan myös tietoiskumme klo 14:20 Pressroomissa, jossa Janne Laine, CTO Finland, kertoo miten saat pilven hyödyt irti julkishallinnossa.

Nähdään ensi viikolla Valtio Expossa!

Get in Touch.

Let’s discuss how we can help with your cloud journey. Our experts are standing by to talk about your migration, modernisation, development and skills challenges.

Ilja Summala
Ilja’s passion and tech knowledge help customers transform how they manage infrastructure and develop apps in cloud.
Ilja Summala LinkedIn
Group CTO